Lions Clubs International - Piiri 107-A

Hauskasti eteenpäin - Roligt framåt

A-piirin tulevat tapahtumat

Piirin 107-A kalenteri
  

Päivitetty::

LC Littoisten aloite sai arvoisensa käynnistyksen

Jännittävälle matkalle avaustilaisuuteen lähtivät Turusta Littoisten klubia edustava PDG ja toinen asian alulle panijoista, Rauno Mikkola, Littoisten klubin presidentti Reijo Pesonen, IPDG Risto Paukku, sekä lion Markku Patrikainen piirin tiedotuksesta. Raimo Mikkolan kanssa kampanjaa ideoinut Tarmo Mattila oli toipumassa sydänsiirrosta, eikä päässyt mukaan.

Avaustilaisuuden paikaksi oli varattu Pikkuparlamenttirakennuksessa sijaitsevan Kansalaisinfo -tila. Paikalle oli pääkaupungin päästä saapunut kampanjan suojelija, kansanedustaja Ilkka Kanerva, Suomen Sydänliitto ry:n pääsihteeri Tuija Brax, sekä Suomen Lions-liitosta puheenjohtaja Pirkko Vihavainen sekä viestintäpäällikkö Anna-Kaisa Jansson.

Itse tilaisuuden avasi PDG Rauno Mikkola kertoen, miten hän ystävänsä Tarmo Mattilan kanssa jo 10 vuotta sitten olivat aloittaneet keskustelun defibrillaattoreiden vähäisyydestä Suomessa. Sydänliiton tuella asia vietiin ajatuksena myös Suomen Lions-liittoon, jossa se positiivisesta suhtautumisesta huolimatta ei edennyt päätettäväksi asti. Lopulta vuoden 2018 Oulun vuosikokouksessa hyväksyttiin aloitetta tukeva ponsi.

Kun sitten syksyllä 2018 saatiin kampanjan suojelijaksi suostuteltua kansanedustaja Ilkka Kanerva, lähti markkinointi toden teolla käyntiin. Katso tarkemmin täältä.

Itse kampanjan avauspuheen piti kansanedustaja Kanerva. Aluksi hän muisteli vanhojen ystäviensä suorastaan piirittäneen häntä saadakseen hänet mukaan kampanjaan. Eikä myöntävää vastausta voinut lopulta välttää. Pian Kanervalle kuitenkin selvisi, kuinka isosta asiasta oli kysymys ja hän oli varsin tyytyväinen että oli lähtenyt mukaan. Kävi selväksi, että Suomi on pahasti muita maita jäljessä tässä asiassa. Kun julkishallinnon resurssit ovat rajalliset, ainoaksi toimijaksi jää maassamme varsin vahvana näyttäytyvä kolmas sektori, jonka yksi näkyvimmistä lipunkantajia on Lions-liike. Ja Littoisten leijonat näkivät sellaisena, että se piti hoitaa yhteistyössä Sydänliiton kanssa.

Kanerva lupasi vahvan tukensa hankkeelle ja toivoi myös leijonilta intoa hoitaa kampanja tavoitteeseen.

Pääsihteeri Tuija Brax sivusi omassa puheenvuorossa käytännön asioita. Esim. jos ihmisen saadessa sydänkohtauksen ja paikalla on kaksi henkilöä, näiden toiminen oikealla tavalla viiden minuutin sisällä 112:sta saatavien ohjeiden mukaan defibrillaattoria käyttäen,

 
auttaa kolmea neljästä uhrista selviämään kohtauksesta hyvällä tavalla eli jatkamaan elämää normaalisti. Defi.fi -sivustolle on merkitty jo 1200 laitteen sijainnit ja kännykällä sivustoa katsottaessa paikkatietojärjestelmä kertoo, missä lähimmät laitteet ovat. Arvion mukaan Suomessa on tällä hetkellä n. 2000 laitetta, joten leijonien lähemmäs 1000 laitteen tavoite merkitsisi huimaa kasvua. Suomi on tosiaan melkoisesti jäljessä esim. Ruotsista ja Tanskasta, joissa sydäniskureita on kummassakin n. 20000.
Brax toivoi myös, että leijonat haastaisivat oman kampanjansa päätyttyä jonkin toisen tahon vastaavaan suoritukseen.

Suomen Lions-liiton puheenjohtaja Pirkko Vihavainen totesi, että on itsekin vanhempiensa perintönä vaarassa saada sydänongelmia. Hän toivoi kampanjan myötä leijonien saavat oppia laitteiden käyttöön, ja näin päästä yleisestä auttamispelosta eroon. Puheenjohtaja vahvisti, että kyseessä on, hyvin hoidettuna, yksi leijonien suurimmista valtakunnallisista humanitäärisistä aktiviteeteista. Hän myös kiitteli Littoisten klubia asian tuomisesta valmiina muiden klubien pöytään. Muiden tarvitsee vain selvittää omalla paikkakunnallaan olevat sopivat sijoituspaikat laitteille. Lopuksi hän vielä kiitteli Ilkka Kanervaa mukana olosta ja huomautti, että hänen teemansa omalle puheenjohtajakaudelleen on ”Me palvelemme, sydämellä”. Se on valittu jo ennen kuin oli tietoa tästä kampanjasta, mutta nyt ne sopivat mainiosti yhteen.

Viimeiseksi tilaisuudessa päästiin itse laitteen esittelyyn. Kouluttajana toimiva Harri Karlenius esitti havainnollisesti miten yksinkertainen laite on käyttää. Se ohjaa toimintaa sanallisesti ja lähtee käyntiin vain yhden napin painalluksella. Oleellista on kuitenkin aina myös soittaa 112:een lisäohjeiden saamiseksi. Myös kansanedustaja Kanerva innostui itse kokeilemaan, miten helppoa käyttö on. Hän selvisi testissään vallan mainiosti.

Saimme vielä kuulla, että laitteet ovat akkukäyttöisiä ja toimivat niiden avulla n. neljä vuotta, jolloin vaihdetaan yhdessä moduulissa sekä akku, että elektrodit. Kaikissa Suomen ambulansseissa sekä paloautoissa ja vastaavissa on ollut sydäniskuri käytössä jo pitkään.


 

 

HelpLinkki

Linkit

2014 04 25 SLL palkki LCI bar

LCIF linkkiLions verkkokauppa

Mylci

Jasenrekisteri

Arne Ritari linkki LeotPalkki

Jalopeura linkki

MediakorttiSopimusLinkkipalkki

 

Facebook A-piiri