Lions-piiri 107A ry - Lionsdistrikt 107A rf

Merkityksellistä auttamista - Betydande hjälp

KlubienTapahtumatWebinaarilinkki

A-piirin tulevat tapahtumat

Piirin 107-A kalenteri
  

Päivitetty::

Tietoa Arne Ritari -säätiöstä

ARNE RITARI-SÄÄTIÖ (ARS) - suomalainen lionssäätiö

ARS logoArne Ritari -säätiö on perustettu Kuvernöörinevoston päätöksellä 1986. Tarkoituksena on tukea ja edistää Suomen lionsklubien hyväntekeväisyyteen johtavia aktiviteetteja. Säätiö vaalii Suomen lionstoiminnan kummin, Arne Ritarin, elämäntyötä maamme lionstoiminnan perustajana.

Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää Suomen lionsklubien hyväntekeväisyyteen johtavia aktiviteetteja kotimaassa - "auttaa leijonia auttamaan" - sekä vaalia Suomen lionstoiminnan kummin, Arne Ritarin, elämäntyötä maamme lionstoiminnan perustamisessa.

Säätiö toteuttaa toimintaansa jakamalla apurahoja Suomen Lions-liitto ry:n jäsenklubien omille ja yhteisille piiri- tai liittotason aktiviteeteille sekä tukemalla muutenkin suomalaista lionstoimintaa. Varat apurahoihin ja tukemiseen säätiö kerää adressien myynnillä, lionsritarimaksuin, lahjoituksin ja testamentein.

Alusta alkaen säätiöllä on ollut hyvät ja aktiiviset hallitukset, jotka aina ovat voimakkaasti kehittäneet säätiötä ja sen toimintatapoja. Hallituksen piirissä kehitettiin myös arvostettu Arne Ritari -kilta jonka jäseneksi hyväksytylle lionille myönnetään Lions-ritarin nimi ja arvo liiton Jyväskylässä 11.6.1994 pitämän valtakunnankokouksen vahvistamien killan sääntöjen mukaisesti.

Historia ja tarkoitus

Kuka oli Arne Ritari?

arne ritari kuva

Hänen suvullaan on tyypillinen 1800-luvun pohjalaisen siirtolaisuuden tausta: Kun viljelymaa ei riittänyt, oli jonkun lähdettävä hakemaan leipää siirtolaisena ja niinpä Arnen isoisä Tuomas Juhonpoika Ritari sai perinnönjaossa laivalipun Kanadaan 1896.

Hänen poikansa vuonna 1882 syntynyt Tuomas Wilhelm Tuomaanpoika Ritari seurasi perässä äitinsä kanssa kolme vuotta myöhemmin 1899.

 

Lähes kaikilla sen ajan pohjalaissiirtolaisilla oli haaveena palata ja tuoda rikkautta takaisin kotimaahansa, mutta haaveeksi se useimmille jäi. Näin myös Tuomas Juhonpojalle; hän ja hänen jälkeläisensä kotiutuivat uuteen kotimaahansa hyvinä ja ahkeroivina kansalaisina.

Tuomas Wilhelm Tuomaanpoika Ritari vihittiin avioliittoon Justiina Amalia Mikintytär Korpisen kanssa 1905. Perhe asettui Copper Cliffin kaivosalueelle ja Tuomas kohosi kaivoksessa esimiesasemaan ja muutto takaisin Suomeen jäi taka-alalle. Mutta kun Justiina odotti lasta, hän halusi lapsen syntyvän koto-Suomessa ja niin hän teki yksin raskaan matkan Seinäjoelle, jossa lapsi syntyi 7.3.1906 Soukkajoen Korpisella, Justiinan kotitilan saunassa. Poika sai nimekseen Aarne Rudolf Mikael Ritari ja Justiina muutti esikoisineen takaisin uuteen kotimaahansa syksyllä. Lue lisää

Arne Ritari -säätiö perustetaan

Elettiin vuosikymmentä 1980. Suomen Lions-liitto oli näyttänyt kehityskykynsä ja kasvuvoimansa uusilla klubeilla ja voimakkaasti kasvavalla jäsenmäärällä. Silloisia liiton kasvavia tehtäviä hoiti pääsihteerinä PCC Rauno Laitinen. Liiton kentältä tulevien toiveiden ja tehtävien määrä oli mittava ja mitä moninaisin. Niiden joukossa oli myöskin toivomus ideoida järjestölle yhtenäinen suositus jäsenistön palkitsemiseksi hyvistä suorituksista tai henkilökohtaisina merkkipäivinä. Tähän tarkoitukseen sovittiin käytettäväksi liitto-tasolla liiton viiriä ja piiritasolla maakuntaviiriä mahdollisella Lions-esineellä täydennettynä.

Tämän systeemin ollessa käytössä, tuli esiin ajatus, löytyisikö muuta tapaa hoitaa asiat kuin näiden esineiden avulla, koska näihin kuitenkin kuluu varoja ja esineet jäävät usein kaappeihin unohduksiin. Esille tuli idea rahaston tai säätiön perustamisesta, johon voisi onnitteluihin käytettävät varat ohjata ja sieltä edelleen käyttää "Lions etiikan" mukaisesti. Tämä tuntui hyvältä ja tätä päätettiin kehittää toteutukseen asti. Koska kentällä tunnuttiin olevan tähän tyytyväisiä, esitteli Laitinen tämän omassa klubissaan jossa myös innostuttiin asiasta ja näin ollen LC Vammala teki heti 16.1.1984 klubialoitteen joka käsiteltiin Lions-liiton vuosikokouksessa Oulussa 1984 ja jossa se yksimielisesti hyväksyttiin. Näin sai liiton johto tehtäväkseen toteuttaa tehty päätös säätiön perustamiseksi.

 
Suomen lionismin kummin, Arne Ritarin vieraillessa Suomessa keskusteltiin hänenkin kanssaan asiasta ja hänen nimensä käyttämisestä säätiön nimessä. Koska suhtautuminen esitettyyn asiaan oli hänen puolestaan myönteinen, päätettiin säätiön nimeksi laittaa Arne Ritari -säätiö ja perustamisajaksi tuli KVN-kokous 15.2.1986.

 
Katso tästä:
 

HelpLinkki

Linkit

 APiirinVuosikokous

VK2024LinkkiPalkkiALAP

MylciJasenrekisteri2014 04 25 SLL palkkiLCI barLCIF linkkiLions verkkokauppaArne Ritari linkkiLeotPalkkiJalopeura linkkiMediakorttiSopimusLinkkipalkki

 

Facebook A-piiri