Lions-piiri 107A ry - Lionsdistrikt 107A rf

Merkityksellistä auttamista - Betydande hjälp

KlubienTapahtumatWebinaarilinkki

A-piirin tulevat tapahtumat

Piirin 107-A kalenteri
  

Päivitetty::

Det behövs ett bord för showdown-bordstennis

VARSINAIS-SUOMEN NÄKÖVAMMAISET ry (EGENTLIGA FINLANDS SYNSKADADE rf) har redan under förra året kontaktat ledningen i vårt distrikt med behovet att få ett nytt bord för Showdown-pingis (fi. Sokkopingis) som skulle ersätta ett bord som är i dåligt skick.

Beredningen av anskaffningen

Vid mötet som distriktets utvidgade ledningsgrupp höll den 4.10.2023 beslöts att GST Hannele Tanner-Penttilä ska undersöka möjligheten att som en gemensam aktivitet för distriktet skaffa ett nytt bord för Showdown-pingis åt Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry.

Jag ringde Jari Linnavuori från Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry. Han tipsade mig om att kontakta ZC Jyri Kurki, Lions Club Helsinki/Kontula, som känner till de Showdown-bord som beställdes till Vanda i september.

Med Arne Ritari-stiftelsens ombudsman Timo Haasto har jag utrett möjligheterna att få ett ARS- bidrag för anskaffningen.

Anskaffningens bakgrund

Showdown som gren

Showdown är ett fartfyllt racketspel där avsikten är att få bollen i motståndarens mål. Spelet är speciellt utvecklat för synskadade. Bordet är en lång (366 cm) och smal (122 cm) rink med en målbur i vardera änden. I mitten av bordet finns en vägg under vilken bollen slås. Bollen får endast röra sig längs bordets yta. Spelets gång uppfattas med hörseln, eftersom båda spelarna har ögonbindel. I bollen, som är något mindre än en tennisboll finns blykulor och ljudet av dem ges gör det möjligt för spelarna att höra bollen.

Finlands Paralympiska Kommitté fungerar som grenförbund för Showdown-pingis. Sporten kan utövas i Finland av både seende och synskadade spelare vid Showdownscup-tävlingar och vid FM- tävlingar, eftersom spelarnas ögon är täckta under spelet. På internationell nivå spelas världs- och europamästerskap samt rankingturneringar. Endast synskadade spelare kan delta i internationella tävlingar. I träningssyfte är det viktigt att även icke synskadade personer kan vara med och spela. På så sätt finns det fler som utövar sporten.
Officiella tävlingsbord för internationella tävlingar tillverkas i tjeckien

Finländska handikappidrottare klarar sig bra i internationella tävlingar. Det är viktigt att kunna träna med samma utrustning som i tävlingarna.
http://www.showdown-stoly.com/en/

 

Så här gick man tillväga i vanda

D 107N har i september köpt två Showdown-bord till Vanda. Borden har en lång leveranstid. De beställda borden kommer från Tjeckien och kommer inte att anlända till Vanda förrän i november. Priset per bord inklusive frakt är 2400 euro. Priset per bord inklusive frakt är 2400 euro.

I Vanda har föreningen för synskadade beställt borden själva och de levereras direkt till dem. Fakturan kommer att adresseras till N-distriktet. Detta beror på att N-distriktet samlar in en årlig avgift från klubbarna till det så kallade Sight First-kontot, på samma sätt som för ungdomsläger. Någon sådan årsavgift tas inte ut i A-distriktet.

Ars-bidrag

I en diskussion med Arne Ritari -stiftelsens ombudsman Timo Haasto blev det klart att, för att få ett bidrag, är beställaren den klubb som fakturan adresseras till. Ett bidrag på 40% kan erhållas och där frakten också inkluderas. Leveransadressen kan vara den adress som mottagaren anger.

Sammanfattning

Showdown-bordet kan skaffas åt Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry med ett 40 %: igt bidrag från Arne Ritari -stiftelsen inklusive frakt när vi hittar en klubb som beställer bordet och går med på att tillfälligt stå för kostnaderna (ca 2400 € + frakt). Efter ARS-bidraget kommer vi att ha cirka 1440 € att betala. Eftersom bordet ska köpas gemensamt av flera klubbar behöver vi också 10-15 klubbar som bidrar till samprojektet med en donation på ca 100-150 €. Naturligtvis behövs färre klubbar om någon vill ta på sig ett större bidrag. Donationer kan också göras av enskilda personer. Betydelsefull hjälp! Det är vårt mål. Tillsammans kommer vi att åstadkomma goda mirakel!

Vänligen meddela oss så snart som möjligt om din klubb vill vara med om den gemensamma anskaffningen och också den summa med vilken ni vill delta. Berätta också om din klubb kunde vara den klubb som tar sig an att anhålla om ARS-bidraget och initialt kan stå för kostnaderna. Klubben som gör anhållan kan anhålla om nytt bidrag först efter två år.


Glada hälsningar

Lions-piiri 107A ry

GST Hannele Tanner-Penttilä

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

0400-320753

HelpLinkki

Länkar

 APiirinVuosikokousVK2024LinkkiPalkki

2014 04 25 SLL palkkiLCI barLCIF linkkiLionsnätbutik

Mylci

Jasenrekisteri

Arne Ritari linkkiLeotPalkki

Jalopeura linkki

MediakorttiSopimusLinkkipalkki