Lions Clubs International - Piiri 107-A

Hauskasti eteenpäin - Roligt framåt

A-piirin tulevat tapahtumat

Piirin 107-A kalenteri
  

Päivitetty::

Fisk finns på båda sidorna av ån

Allmänt

Årets Strömmingsmarknad blir den 41. marknaden i dess nuvarande form. Åbo Strömmingsmarknad har tillsammans med Helsingfors Strömmingsmarknad befäst sin ställning som ett av landets viktigaste fiskmarknadsevenemang. Enligt officiella källor har fiskmarknader dock hållits vid Aura å redan år 1636.

Försäljningstiderna

Åbo 41. Strömmingsmarknad arrangeras den 24 - 27. 10.2019.

Marknaden är öppen torsdag - lördag kl. 09.00 - 18.00 och söndag kl. 09.00 - 16.00.

Marknadsområdet

Marknadsområdet ligger traditionsenligt vid Aura å, på Västra Strandgatan mellan Aura bron och Herrestigen och på Kristinegatan mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan samt på östra sidan av ån mellan Aura bron och Teaterbron.

Från och med i år är försäljarna placerade endast i en rad på båda sidorna av ån och vi har speciellt satsats på utbudet genom att öka antalet försäljare på östra sidan ån. Hela området kan smidigt nås via Teaterbron och Aurabron.
Cyklister dirigeras längs en omväg över Biblioteksbron / Domkyrkobron och Kvarnbron till Östra Strandgatan, där trafiken delvis leds längs en tillfällig cykelväg.

Bevakningen

Marknadsområdet på Västra Strandgatan mellan Aura bron och Teaterbron och på Kristinegatan mellan Västra Strandgatan och Slottsgatan är till följd av bevakningen inhägnat och stängt för allmänheten efter öppethållningstidernas slut. Till området äger endast de tillträde som erhållit arrangörernas tillstånd. Vi önskar att allmänheten har överseende med situationen. Övriga försäljningsområden är inte inhägnade, men dock under bevakning.

Produkterna och försäljarna

Produkterna och försäljarna
Tyngdpunkten vid Åbo Strömmingsmarknad är fiskarnas försäljning av strömming och strömmingsprodukter. Fisk erbjuds dock i många former bl.a. som filéer, rökt och marinerad samt färsk fisk. Dessutom finner man andra skärgårdsprodukter i olika smakriktningar.

En annan viktig försäljargrupp är de övriga primärproducenterna och hantverkarna. För att bredda på produkturvalet och för att höja på marknadsstämningen deltar även övriga marknadsförsäljare i marknaden i samma utsträckning som tidigare.

 
Vid försäljningsplatserna med matservering erbjuds som tidigare strömming och mujka bl.a. som biffar och friterad. Dessutom erbjuds maträtter av andra inhemska fiskarter.

Antalet försäljningsplatser

Enligt förhandsanmälningarna har 153 st försäljningsplatser reserverats vid marknaden enligt följande (motsvarande antal för år 2018 inom parentes):

  • Fiskare (land + båtplatser) 30st (27)
  • Fiskförädlare 17st (16)
  • Primärproducenter (livsmedel) 40st (46)
  • Hantverkare 33st (41)
  • Övriga försäljare 33st (32)
  • Totalt: 153st (162st)

Vid infotältet på Kristinegatan, utnämns och prisbelönas under alla dagar utom söndagen, vinnarna i yrkesfiskarnas fiskproduktstävlingar.
De tre bästa i produkttävlingarna utnämns enligt följande:
På torsdagen kl. 16 Årets Delikatesströmming, på fredagen kl. 16 Vitlöksvännernas strömming och på lördagen kl. 13 Smakligaste kryddfisken.

VÄLKOMMEN TILL ÅBO STRÖMMINGSMARKNAD

Tilläggsuppgifter om fiskarna eller de övriga försäljarna erhålles av följande kontaktpersoner:
Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry / Lauri Rantanen tel. 040-545 8628
Åbolands Fiskarförbund rf / Olav Granström tel. 0400-527 094

Arrangör
Turun Kalamarkkinayhdistys ry, Åbo Fiskmarknadsförening rf
(Lions Club Turku-Aninkainen ry, Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry
Åbolands Fiskarförbund rf)

  

Silakkamarkkinat2019 2

Svenska

HelpLinkki

Länkar

Facebook A-piiri